tiistai 18. marraskuuta 2008

EestiPoiss

No tere siis taas!Kassa kae-vägisi tirivad vanaonu poliitikasse oma kentsakate lugulaulude ja vildakate tempudega.Plikaohtu ministrike Urve Palo kuuldavasti on selle taga,et kilulinna bussiootepaviljonide klaasseinad dekoreerit muukeelse sloganiga ÜKS RIIK-ÜKS RAHVAS ! Miks mulle meenub Reich ja tema führer?Ju vanal Aadul midagi seesugust viltuse tuka alt välja kargas....Igaljuhul võtsid mõned tulnukad sest tuld.Ajaleht Delovõje Vedomosti avaldas esiküljel suure pealkirja all jutukese "Eesti riik peab venelastelt andestust paluma" (?)Olnuks huvitav/üllatav lugemismaterjal küll,mida Viru Keskuse R-kioskis silmasin,kuid rahast hakkas kahju:kuidas toetad vastalist väljaannet!Ja mis pagana andestust-kas on keegi ilmaski andekspalumist kavandanud,et minu riigist tankiga üle sõideti?
Sõnaga:Urve Palol pole asjalikku,intelligentset, kohalikust vene inimesest nõuandjat,kui ta actionid sellise efekti tekitavad.Ka tänane HommikuTV jutt-et rahvastikuministri büroo plaanib miljonite eest tellida Kremli hääletorult-telekanalilt eestivenelastele tarvilikke saateid.Tule taevas appi,hüüataks isegi komparteikoolikasvandikust Suur Juht.Sest ka teleraadio funktsionäär Andres Jõesaar toonitas samas ,et vastalisele hääletorule raha andes ja lastes temal eestimaalasile sõnumeid avaldada, hakkavad nad uskuma ka Kremli vastupropagandat,mida samast torust pritsib.Ja mitte vähe!
Tegelt katsun oma mätta otsast mõistatada,mis segab meid,mõlemaid osapooli jätkamast rahuliku kooseksisteerimise õhkkonnas?Kas häda mõistuse pärast? Oleksite vaid lugenud vihast ja verest nõretavaid neti kommentaare sellele provokatiivsele, üleskeeravale kirjutisele,mis mitmed tibladest külakaklejad vaimustusest pöördesse viis.Ma parem ei tsiteeriks,sest leebeim kild kõlas loo autori aadressil:Sveta,minu colt on sinu teenistuses!Kas ei peaks lahendama küsimuse saalomonlikult:kui vene rahval oli kuulus troika, kes mõistis inimese surma või jättis elusse,siis mina selekteeriks "valge" vene inimese murdjalikust tulnukpööblist kahe eestlasest soovitaja abil. Et kohalik põliseestlane saaks välja öelda:selle slaavlase eest ma vastutan, see saagu kodanikuks!Aga too on lakekauss,narkar ja rets-tülinorija,tema saadame üheotsapiletiga turismireisile ta avara kodumaa kauneimaisse paigusse.Ja kui head soovitused saanud Sidoroff petab usaldust,sooritab kuriteo,maksavad tema hallitrellihotelli kulud kinni nood kaks käendajat. Loodan,et keegi siit mingit diskrimineerimist välja ei lugenud.Sest ma ise tean-tunnen ainult korralikke muukeelseid,kui pan Klenski välja arvata.Ju pole talgi midagi solvuda,kui ise korralike ridadest välja astuda on soovinud. (Küllap ta juba tagasi tahaks, aga taust ja imago ei luba seltsida sellistega,nagu Borja Tuch.)
Ent laseks nüüd poliitikalaineil edasi loksuda neil,keda eelnev peaks loksutama.Siis neil kõrgepalgalistel ja kõrgeltharituil lauaülemail,kelle tasuskaala eeldavat justkui vastutust,mida me miskipärast ei näe-kuule. Sest toimetavad endiselt katse-eksituse meetodil,nagu tulemustestki näha.
Veidi ühisveonduse-maailmast.Huvitav küll,et vahel on see,mis tavaline, normaalne, tegelt imetabaselt üllatav ja meeldiv.Nagu tänane esmakohtumine põneva nimega asutuse:MunPol esindajatega.Keskpäeva paiku veeresime bussitäie nõmmekatega rahulikult,sügispäikese kuldavates kiirtes kena ja puhta 18.liini Volvo liigendbussiga kesklinna poole. Vastvalminud Delta Ärimaja ees,Pärnu mnt.Silberauto naaberkrundil ootas meid tumeroheline Mercedese väikebuss,mille juures helkurvestides seltskond munitsipaalpolitseinikke.Kes sisenesid bussi 4-5kesi,palusid rahulikul,vaiksel moel esitada sõidupiletid ja asusid tavatult,käratuste ja kärkimisteta pileteid kontrollima.Mina olen vaid ühe korra elus sarnast teenindamist näinud,pool aastat tagasi 33.bussis,kui Ühisteenuste jopedes seltskond Mustamäel sarnases stiilis töötas.Pikk noormees sisenes vabanduste saatel esimesena ning teatas:piletikontroll,palun esitada sõidupiletid.Peaaegu oleksin istmelt maha potsatanud-sellist asja ei kujutanud ettegi.Tundus,et näen unes.Mõne minutiga oli kõik tehtud,buss läbi käidud ja-minek.Aga värske juhtumi asjus pöördun küll TAKi pressiesindaja poole ja uurin tänaste tegijate kohta üht-teist.Fakt väärib kasvõi sõnumit Linnalehes Sest mainit eelmine kontor oskas end uhkelt häbimärgistada,vahel ülbitsedes ja kähmeldes sõitjatega, kord isegi kuulsaks saades ühe vaeguri mahatõstmisega,kelle sõiduõiguse tõestamisel lahkarvamus tekkis.Intelligentne inimene piletikontrolöriks ei lähe, tuleb meelde,kuidas vabandas kord linna Transpordiameti asjamees oma toonase alluva käitumist(?)Kas täna juba läheb,tahaks tänulikult küsida.
Positiivsel lainel lõpetaksin,sest olengi tegelt jube positiivne.Pärast 2002.a. insultihalvatusega kaasnenud mentaalse laksu ränki läbielamisi. Diagnoos on pärit kahelt kuulsalt imearstilt,Marrandilt ja Ladalt,kes minu seisundi põhjaliku tuvastamise ja paari seansi järel resümeerisid:oled positiivne küll ,ent liiga raskelt viga saanud,mu võimed on su tervendamiseks napid.
Ju on siis uppuja pärispäästmine tema enda mure.Ent mina leidsin positiivsust selleski,et kuigi reatohtrist terasema tervendaja visiiditasu on pooltuhat krooni,pole nad ei posijad ega petturid.Mõne seansi järel ütlevad ausalt ära:minu võimetepiirini oleme juba jõudnud,enam tagasi tulla pole teil mõtet. Sullersamaan käituks vastupidiselt:võta kasvõi SMS-laenu,aga too, palju jaksad kanda!

Ei kommentteja: