sunnuntai 9. marraskuuta 2008

EestiPoiss

Hommikust!Asun täitma oma lubadust ning jätkama muljetelainel kohtumisest vene krimikirjanikuga tema Meistriklassis.Kui küsiti,miks ta niiväga huvitub aastast 1917,oli vastuseks:Selles on süüdi minu vanaema, kes oli noor plikake nende sündmuste ajal.Tal oli noist elupäevist alles rohkelt vääriskividega dekoreerit nesessäär,mida käes hoides justkui suundusin oma maa minevikku vanaema minevikumälestuste saatel. Ajalooürikuist lisa lugenult mõistsin veelgi paremini tolleaegseid olusid ja inimesi.Sain aru sellest,et Lenin polnud mingi mõtleja ega filosoof:Tema teosed on mingi mõttetu jura -- shamaani loits. Samas-ei hukanud ta ju kedagi oma sõpradest ehk teejoomakaaslastest,ent Stalin saatis surma ka kõige lähedasemaid. Kord,kui väike tütreke küsis,miks hukkasid tolle-ja- teise, käratas isa:mis advokaat sina ka oled, kas tahad minna järgmisena?
Lugesin kurja geeniuse, Lenini kuulsat kirja Piiteri töölistele:meil on piisavalt raha,ostke relvi ning võtke vili ära Siberi talumeestelt!
Kui oli raha-miks mitte osta otse vilja?
Taas sekkus saalist Klenski oma vihase porinaga:Lenin oli suur mõtleja, teda võrdsustati isegi Gromwelliga(?)
Sellise oponendiga Polina Viktorovna diskussiooni ei laskunud- kuidas sa parteilise karastusega seltsimehega ikka vaidled?
Siitmailt jätkaski ta Kremli valedevabriku toodete lahkamist. Põhjalik, meditsiiniline selgitus Lenini kuulihaavast ning med. hüpotees,miks kuuli välja ei opereerituid.Oma tohtreist vanematega arutelu põhjal ilmselt. Sõnum Viktorovnalt sellestki,et väidetav tulistaja Fanny Kaplan oli lapsest saati nägemisvaegur, ega oleks suutnud kellelegi pihta saada. Täiendas: Esseerid,keda süüdlasteks tembeldati,olid korraldanud hulgi perfektseid poliitilisi mõrvu,kus otsad vees.Vaevalt nii tähtsa töö puhul kõik varasemad kogemused unustati.
Ka pole olemas mingit marksistlikku teooriat,Marxi õpetust,süüvis südi daam taas kultuslike isemõtlejate lahkamisse.Täienduseks ta kommentaarid marksismi olemusest.Enamus auditooriumist oli kaasamõtleja-tüüpi,paljulugenud,erudeeritud venekeelsed inimesed,kes ise omal nahal kurjuse impeeriumi sünnitatu käes vaevelnud.Intelligentsile mis rahvusest tahes oli asi varemgi klaarimast klaarim,üksikud seigad vaid pakkusid põnevust.Mõnele äratundmisrõõmugi,kui Polina nende hingekeeled võbelema pani.
Ent Viktorovna jutulõng jätkus meistriklassi laineil:
Klassikaline detektiivromaan nõuab detektiivi olemasolu,kes viib meid vanakreeka tragöödiasse-siis laskub Jumal maa peale,kes seletab ära,mis juhtus.Vene lugeja tahab lisaks teada,kuidas peategelane arenes,mida ta läbi elas,oli tal ka traagiline armastus...
Maigret ja Poirot ning Miss Marple jt.aga meeldivad vene inimesele esmalt seepärast, et on välismaalased.
Oma kirjutamistempo kohta tunnistas ta,et võiks produktiivsemgi olla,kuid Lääne-Euroopas on tavaks bestseller aastas e. kord aastas üks hea raamat.
"Kas nägite ette terroriakti Moskva tunnelis,küsiti,või korraldasite selle ise?" Ei ühte ega teist.Käinud läbi korra enne kirjutamist,adusin,kui lihtne oleks seda teha just siin...
Miks pole Teie raamatuid trükitud eesti keelde?
"Minu agent elab ja töötab Saksamaal.Tal on ka kogu Euroopa alal tegutsemise õigused.Tõlke-ja kirjastamisvõimaluste vaagimisel on ta ääretult pedant.Nii tõlkija kui raamatutrükkal olgu oma ala parimad,vaat et tipud.Ju siis Eestist pole väärilist pakkumist tulnud."
Ja ega meie tänased tiraazid pole kah just vaimustavad,lõpetaksin teema.Punkt siia ja kogu lugu.
Parimate tervitustega
E.P.

Ei kommentteja: