lauantai 9. huhtikuuta 2011

EestiPoiss

Vanema venna haardes
kes teist poleks kuulnud väljendit:vanem vend valvabMinuarust on see vaimukas laen pärit lääne kultuurist,täpsemalt suure lombi tagant.Ning kasutusel siis kui kutsutud ja seatud organ(id) pööravad teravdatud pilgu sellele,mida ja kuidas teeb kodanik.
NB -siia passib kenasti handorunnellik lähenemine:
"Tillist on tõmmatud,ninast on veetud -ilmast ilma üks silm on peal"
Vat just sihändne äratundmine tabas eile mindki justkui välkvalge hetk kui Turu-uuringufirma küsitleja Ülle päris süstemaatiliselt,kuidas hindan Eesti Presidendi, peaministri,rahandusministri jpt tegevust,mida arvan/usun rahandusministeeriumi tööst ja tegevusest,millise hinnangu annan õiguskantslerile ning keda tean/usaldan isiklikult Eesti Pangast.
Viimase kohta vastasin küll,et suht mõttetu rudiment meie tänases osariigis,kus rahandusasju juhitakse kõrgelt ja kaugelt.Minister Ligi kohta teadsin kosta, et "pigem ei usalda",sest olin teda mitu puhku tabanud rahandusmaailmas ekslemast. Näit.pärast aastalõpulist eurorahabriifingut vastas mu asjakohasele küsimusele lausa huupi, ebaprofessionaalselt.Nagu oli tõlgitud ka tänase Subboteja-saate lõiguke, milles Zukerman vestis Põltsamaa kosmosetoodangust.Kuidas venelastele tuubitoidu ettevalmistamise perioodil külastasid tehast karmid ja "salalikud" polkovnikud.Asi selles,et õige olnuks "salastatud"-zasekretsennõje,sest salalikud on kovarnõje.
Samas,kui mõelda,et vabarnavärvi lõkmetega mehed olid ka küüditamise täideviijad, siis potsatab isegi salalikkus omale kohale.Kas selline oligi tõlkija taustamõte,kui vale terminiga tõlget serveeris?
Peatehnoloog selgitas ka,kuidas Kremli poisse tillitati.Algselt oli pasteedi sisse lisatud ka konjakit maitseelamuse parendamiseks,kuid suure pealinna asjapulgad ehmusid kaameks: kuidas nii,nõukogude ohvitserile alkoholi?Aga kui kosmonaudid toidu kättesaamisel kurtsid halvenenud maitset,hakati ülemusi teavitamata taas konjaablit sekka uhama.Ja kõik olid happyd,sest punavõimu õnnestus "organist sikutada".
Vahelepõikelt naastes.Minu ülekuulamise muud teemad puudutasid "massiteibavahendeid" nagu printmeedia-päevalehed jt.Mida, kui palju ja kust loen-mida paberilt,mida netist. Oleksin ette teadnud,võinuks pakkuda ka monitooringut teemade lõikes,aga sellist peensust vanem vend ei olnud nõudnud.Nagu ei küsitud seekord ka õllede margieelistusi ega pesupulbrite äratuntavust avalikus reklaampildis.Need teemad käisime läbi koos eelmise küsitleja,vanadaamist uudishimurlasega.
Uudishimu puudumist ei saanud ette heita ka englishitunnis vaadatud Taani õppefilmi kangelasele-valgepäisele ja tragile esimese klassi õppurile,kes sai klassiga ülesandeks kirjutada uurimuslik kodukirjand.Oma armsa noorukese õpetajanna poolavali dekolteed piieldes sündiski nooruki peas teema:"NAISED-PARIM ASI ILMAS" Sestpeale algasid poisu seiklused,kord spa,s kord tiigis,kus täitis kooliõe palve ning tõi vesiroosilehelt ära sinnakukkunud patsipaela.Ja vahetunnis kiitis ühe neiu värsket soengut ning sai põsemusi.Teiselt päris,miks kannad triibulist sviitrit, mis näitab sind paksemana?Ja sai laksu vastu kõrvu-ah mina olen paks!Ja iga uue kogemuse salvestas vaimuka tähendamissõnaga kirjandisse,pühendudes alateemale terved lõigud.
Kogu uurimuse käsitlemine laabus läbi noorsandi pilgu.Ent kui õpetajast kaunitar hakkas kirjandeid ette lugema,sündis ootamatu puänt.
Euroliidu valvefeministid kindlasti rõkataksid meeldivast üllatusest.Loeti ette hoopis Maria kirjand,mis samuti pühendet sugudevahelisele uurimusele.Tema oli see, kes patsipaela veest välja nurus ning põsemusiga tänas.Ja Mariake oligi kirjutanud: Kui tahan saada midagi poistelt,pean panema ilusa kleidi selga ning naeratama...". Minuarust oli poisi kirjandis hoopis parem killuke:"Naistest ei saa iial aru,mida nad tahavad".Miks selline elutõde õpsile ei passinud,kas oli liiga valus?Filmitegija seisukohalt oli aga varasem,ootamatu finaal hoopis efektsem, mõistan sedagi.Ning inglise väljendite tudeerimisel oli taanlaste minilinateos abiks ikka.
Rootsi vanaraud abiks eestlasile
Värske meedia vestab meile uute elektrirongide laekumisest ning sellest,et vanad äritakse maha kuuevarbalistele või grusiinidele.Järgnevail kahel aastal saame sveitslastelt asemele 18 elektri-ja 20 diiselrongi.Kas lätakad viivad me väsinud siniroostelised Kuusakoski rauahundi toiduks või taovad grusiinid mõõkadeks,miska suuriigi järgmisele invasioonikatsele vastu tõusta,pole mul teada.
Küll aga pakun teadmiseks,et Rootsist aastal 2000 Eestile tagastamatu abi korras kingitud Teise maailmasõja aegne relvastus tuleks nüüd,mil plaanis seegi kogus vanametalliks muuta,see raud ärida maha hiinlastele.Sest selle suurriigi metallijanune majandus kergitas vanaraua hinna maailmaturul taevase rahu kõrgustesse. Nii ongi meil ainulaadne võimalus relvade abil saada tagasi pankurite poolt maksuvabalt Rootsi viidud tulu,mis välja lüpstud kaitsetult eesti rahvalt.
Kel etemaid ettepanekuid
teatage oma paadikaptenile
Neemo E.Poldrele.
P.S.Mikihiiremaal kodustes paikades riigivisiidil viibiv mr.Kiki külastas raadio teatel ka küberväe juhatust.Minu küsimus.Kas küberite pidulikul ülesrivistusel tehti ka pauku,nagu kõrge väliskülalise puhul ikka kombeks.
Ja mis relvadest saluteeriti?

Ei kommentteja: